Tina Jørgensen-saken

Tina Jørgensen-saken

Tina Jørgensen forsvant fra Stavanger sentrum 24. september 2000. En drøy måned senere ble hun funnet drept i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Dødsårsaken var stump vold. Den 3. september 2021 ble en mann mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Den samme mannen ble også siktet for drapet på Birgitte Tengs.

Generell fakta

  • 24. sepember 2000 forsvinner Tina Jørgensen fra Stavanger sentrum.
  • 26. oktober blir Tina Jørgensen funnet drept i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren.
  • Hennes kjæreste blir pågrepet og siktet for drapet i oktober 2001. Han blir senere løslatt og siktelsen henlegges.
  • I september 2015 blir fire personer pågrepet, men saken mot disse blir henlagt året etter.
  • 3. september 2021 blir en mann mistenkt for drapet. Den samme mannen blir også siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Saksforholdet

Den 24. september 2000 forsvant Tina Jørgensen fra Stavanger sentrum. På tidspunktet var hun 21 år. Hun ble sist sett på et utested klokken 01.30, da hun kranglet med kjæresten. Hun ble meldt savnet dagen etter.

Etter en omfattende leteaksjon ble Jørgensen først en drøy måned senere, den 26. oktober, funnet på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Hun lå pakket i en hvit kunstfibersekk i en kum. Dødsårsaken ble funnet å være stump vold i bakhodet. Stump vold er vold med en stump gjenstand, eksempelvis en stein. Det var også mistanke om at hun hadde blitt utsatt for et seksuelt overgrep.

Bilde av en bistandsadvokat i Oslo tingrett

«Hvem tok livet av Tina, bare 200 meter fra leiligheten der hun bodde. Og hvorfor ble liket skjult flere mil unna åstedet?» Kilde: Frafjord, Erlend. Da Tina ble drept – en kriminaldokumentar, Oslo, 2017, forord.

Ett år senere, i oktober 2001, ble Tina Jørgensen sin kjæreste pågrepet og siktet for drapet. Vedkommende benektet for å ha vært involvert. Ifølge politiet manglet kjæresten alibi og hadde sprikende forklaringer. Han ble imidlertid løslatt åtte uker senere og Riksadvokaten henla siktelsen. Senere fikk han 50 000 kroner i oppreisning og 138 500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han led som følge av siktelsen.

I september 2015 ble imidlertid fire personer pågrepet for å ha drept eller medvirket til drapet. Saken mot disse ble imidlertid henlagt året etter med begrunnelsen «intet straffbart forhold».

Deretter 18. oktober 2016 meldte cold case-enheten i Kripos at de skulle se på saken. Den 26. april 2018 ble det konkludert med at saken skulle etterforskes videre i et begrenset omfang. I september samme år ble det opplyst at en gruppe etterforskere i Sørvest politidistrikt skulle se på saken på nytt. Deretter ble en mann i 50-årene siktet for drapet 3. september 2021. Den samme mannen ble samtidig siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Politiet har ikke, per 6. september 2021, opplyst hvilke bevis som ligger til grunn for at mannen anses som mistenkt i Jørgensen-saken, utover at vedkommende befant seg i Stavanger da Jørgensen forsvant.

Kilder

Frafjord, Erlend. Da Tina ble drept – en kriminaldokumentar, Oslo, 2017.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/34qwbq/mann-i-50-aarene-siktet-for-drapet-paa-birgitte-tengs-mistenkt-for-drapet-paa-tina-joergensen

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/22019/90794.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Av bistandsadvokat Eirik Teigstad

bistandsadvokat Eirik Teigstad

Jeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni bistandsadvokatene i Advokatfirmaet Teigstad AS, et spesialisert og landsdekkende firma som hjelper voldsofre med å anmelde og søke erstatning etter familievold og seksuelle overgrep. Send gjerne en mail til meg på teigstad@advokat-teigstad.no dersom du lurer på noe.

Spørsmål om anmeldelse eller erstatning?

Send en uforpliktende henvendelse til bistandsadvokatene i Advokatfirmaet Teigstad AS dersom du har spørsmål om anmeldelse eller erstatning. Vi har taushetsplikt.