Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva bør jeg huske på når jeg er i avhør?

Denne artikkelen er skrevet for deg som har anmeldt vold eller overgrep og skal til avhør hos politiet. Det vil ofte være lurt å forberede seg. Derfor har vi laget en artikkel hvor vi tar for oss forskjellige ting du bør huske på når du er i avhør. Husk at du har lov til å ha med deg en bistandsadvokat eller en venn dersom du har behov for det. Husk også at den som er utsatt for overgrep eller familievold har krav på fri advokathjelp – her kan du komme i kontakt med våre advokater.


Hva bør du huske på når du avgir forklaring?

Når du avgir forklaring er det flere ting som er viktige å huske på. Vi vil ta for oss de viktigste i stikkordsformat:

  • Du er pliktig å fortelle det som er sant. Dette innebærer at du ikke kan lyve eller overdrive forklaringen din til politiet.
  • Det følger av straffeprosessloven § 123 at du ikke trenger å si noe som du kan bli straffet for.
  • Du har rett til at politiet tar deg godt imot og faktisk lytter til deg.
  • Du må prøve å fortelle alt du husker, enten det er viktig eller ikke så viktig. Avhør fungerer som oftest slik at du først forteller fritt før politiet stiller deg spørsmål.
  • Det er ikke farlig om det er detaljer eller viktigere ting du ikke husker. Dette er helt normalt.
  • Det er helt greit om du finner ut at du forklarte noe feil og må rette på deg selv senere.
  • Det kan ofte være en god ide å ta med en liste med navn og hvordan personene kan bli kontaktet hvis du har eventuelle vitner.
  • Du burde forklare deg både om det som skjedde og hvordan tiden har vært etterpå, altså hvordan du har hatt det i etterkant av hendelsen.
  • I etterkant av avhøret må du tilbake til politiet for å lese gjennom din forklaring og underskrive den for å bekrefte at den stemmer overens med det du sa. Dersom du har kommet på noe du glemte i det opprinnelige avhøret kan du si dette her.

Hva er de andre rolle i avhøret?

  • Politiet har nødvendigvis en viktig rolle i avhøret. Politiet må aktivt lytte og gjøre det enkelt for deg å forklare, men de må også være objektive. Dette kan innebære at politiet fra tid til annen stiller spørsmål som kan være ubehagelige. De må jo prøve å komme frem til et så opplyst vitneutsagn som overhodet mulig. Det er viktig å huske på at det ikke betyr at politiet ikke tror på deg selv om de stiller deg vanskelig spørsmål.
  • Bistandsadvokaten har også en viktig rolle. Bistandsadvokatens rolle er å hjelpe deg. Han skal sikre at du best mulig får forklart deg, og skal samtidig kvalitetssikre politiets arbeid. Bistandsadvokaten har imidlertid som oftest en lite aktiv rolle i din forklaring.

Kontakt advokat dersom du har spørsmål om avhør

Den som er utsatt for overgrep eller familievold vil i utgangspunktet ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som også kan være med i avhør. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på advokat i forbindelse med saken din, eller har andre spørsmål knyttet til anmeldelse eller avhør.

.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.