Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det vanlig med overgrep mot eldre?

En regner med at mellom tre og fem prosent av eldre i Norge blir utsatt for en form for  overgrep. Dette medfører rundt 25 000 personer. De mest vanlige formene for overgrep er fysiske, økonomiske, seksuelle overgrep, psykiske samt omsorgssvikt og mangel på hjelp. Dette innebærer at det er mer vanlig enn man tror at eldre blir utsatt for overgrep. Hver 20. eldre person blir altså utsatt for overgrep, om statistikken stemmer. Husk at du ved overgrep har krav på kostnadsfri bistandsadvokat – Snakk med våre advokater her.


Hvem begår disse overgrepene?

De fleste eldre frykter å bli overfalt av fremmede, enten på gaten eller ved innrudd. Dette tilsvarer imidlertid de aller færreste av overgrepene. Ved overgrep mot eldre er det som oftest nære familiemedlemmer eller nære omsorgspersoner som er gjerningsmennene.

Dette fører til at svært mange av eldre som blir utsatt for overgrep ikke melder fra om forholdene. De føler ansvar overfor egne barn eller omsorgspersoner, og har ikke lyst til å anmelde dem. Dette fører til at overgrepene også gjerne varer over en lengre periode.

Konsekvenser av slike overgrep

Slike overgrep kan naturligvis å katastrofale konsekvenser for den eldre. Når eldre opplever overgrep fra barna opplever de ofte sterk skyldfølelse. Når det er ens egne barn som utfører overgrepene lurer mange for eksempel på hva de selv har gjort for å fortjene dette. Studier viser at slike overgrep går sterkt inn på den eldre og også reduserer livskvaliteten vesentlig.

Studier viser også at eldre som har blitt utsatt for overgrep ofte får redusert sin levetid betraktelig.

Helsepersonell etterspør økt fokus

Slike overgrep foregår som oftest i det aller skjulte, og er dermed vanskelig å forhindre. Problemet er at det er lite nasjonalt fokus på overgrep mot eldre, og lite informasjon om hva eldre som blir utsatt for overgrep kan gjøre.

Flere helsepersonell etterspør derfor økt nasjonalt fokus og oppmerksomhet rundt overgrep mot eldre. Eldre trenger også bedre opplysning om hvem de kan kontakte dersom de blir utsatt for overgrep.


Det ble nylig opprettet en nasjonal kontakttelefon for eldre mennesker som er utsatt for overgrep. Ring Vern for eldre på nummer 800 30 196.


Ta kontakt med våre bistandsadvokater

Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om voldtekt eller liknende rettsområder. Disse advokatene kan kostnadsfritt finne ut om du har krav på bistandsadvokat – og dersom du har dette vil all videre hjelp også være kostnadsfri. Ta kontakt med våre bistandsadvokater her.

Kilder:

Referanser til statistikk kan du finne på denne siden på NHI.

 

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.