Birgitte Tengs-saken

Birgitte Tengs-saken

26 år etter drapet på Birgitte Tengs, er en mann i 50-årene pågrepet og siktet for drapet. Birgitte Tengs ble funnet misbrukt og drept i et skogholt på Karmøy. Fetteren hennes tilsto drapet på Tengs i 1997, men trakk senere tilståelsen. Han ble først dømt i tingretten, men senere frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale oppreisningserstatning til foreldrene. 

Generell fakta

  • 6. mai 1995 blir Birgitte Tengs funnet seksuelt misbrukt og drept i et skogholt på Karmøy. Dødsårsaken var vold mot hodet.
  • Birgitte Tengs sin fetter blir 8. februar 1997 pågrepet for drapet på kusinen. På daværende tidspunkt tilsto han drapet, men trakk senere tilståelsen.
  • Fetteren ble først dømt i lagmannsretten, men senere frikjent i lagmannsretten. Likevel ble han i en sivil sak dømt til å betale oppreisningserstatning til foreldrene til Birgitte Tengs.

Saksforholdet

Birgitte ble sist sett kvelden før da hun prøvde å få skyss hjem etter en kveld tilbrakt på et bedehus. Fra bedehuset til Kopervik haiket 17-åringen med en vennegjeng på tur fra Haugesund til Kopervik.

8. februar 1997, nesten to år etter at hun ble funnet drept, blir hennes fetter pågrepet og siktet for drapet. 19. mars samme år tilsto han å ha utført drapene. Tilståelsen sies i ettertid å ha oppstått etter at han hadde sittet på isolasjon, etter jevnt press fra politiet og gjennom avhørsmetoder som senere har skapt kritikk. I senere tid har avhørsmetoden fetteren ble utsatt for blitt ansett for å være manipulasjon for å tvinge frem en tilståelse. I tiden etter har saken ført til at politiet har endret avhørsmetoden i Norge.

Bilde av en bistandsadvokat i Oslo tingrett

Fetteren

11. august 1997 trekker fetteren tilståelsen, men det blir likevel tatt ut tiltale mot ham og saken havner i domstolene. 27. november blir fetteren dømt til 14 års fengsel i Karmøy herredsrett. Dommen ble anket og lagmannsretten frikjente fetteren, men han ble likevel dømt til å betale 100.000 i oppreisningserstatning til foreldrene til Birgitte Tengs. 

Cold Case-gruppen og nye DNA – bevis

I januar 2016 kom nyheten om at Kripos sin nye etterforskningsgruppe for uoppklarte saker, Cold Case-gruppen hadde tatt ut Tengs-saken som deres første sak.

I desember samme år anbefalte Kripos at saken skulle etterforsker på nytt.  I 2019 fikk politiet svar på de nye DNA-prøvene. Analysen førte dem til en person i 50-årene.

1. september 2021 blir denne mannen pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs. Det nye DNA-funnet er en blodflekk på strømpebuksen til Birgitte Tengs. Politiet mener på nåværende tidspunkt at det kan tilhøre den siktede mannen. DNA som er funnet anses å være en såkalt blandingsprofil. Det vil si at det er DNA fra mer enn en person, altså Birgitte Tengs og én annen person. DNA-beviset er heller ikke entydig, noe som vil si at profilen kan matche nære mannlige familiemedlemmer til siktede i oppad- og nedadstigende linje.

Fengslingsgrunnlaget

Det var flere ulike tilleggsopplysninger som har vært sentrale fengslingsgrunnlag mot mannen. Det ene er at han ikke har alibi den helgen Birgitte Tengs ble funnet drept. Videre at han også kjørte en grønn Opel, samme bil som var sentral i saken. I tillegg har han sedelighetshistorikk med innslag av vold bak seg. Til slutt har den siktede mannen vært moduskandidat gjennom mesteparten av saken.

Mannen i 50-årene har også tidligere blir avhørt i saken. Mannen erkjenner ikke drapet på Tengs.

Mannen ble samtidig også mistenkt for å stå bak drapet på Tina Jørgensen (21) i Stavanger i 2000. Han stiller seg utenforstående til at han er mistenkt.

Du kan lese mer om Tina Jørgensen-saken her.

Kilder:

https://www.nrk.no/norge/elden_-fetteren-har-aldri-sagt-til-tengs-foreldrene-at-han-er-uskyldig-1.15638141

Masteroppgave: https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/22019/90794.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Av bistandsadvokat Eirik Teigstad

bistandsadvokat Eirik Teigstad

Jeg heter Eirik Teigstad og er én av de ni bistandsadvokatene i Advokatfirmaet Teigstad AS, et spesialisert og landsdekkende firma som hjelper voldsofre med å anmelde og søke erstatning etter familievold og seksuelle overgrep. Send gjerne en mail til meg på teigstad@advokat-teigstad.no dersom du lurer på noe.

Spørsmål om anmeldelse eller erstatning?

Send en uforpliktende henvendelse til bistandsadvokatene i Advokatfirmaet Teigstad AS dersom du har spørsmål om anmeldelse eller erstatning. Vi har taushetsplikt.