Gå til hovedinnhold Gå til søk

Bistandsadvokat i Bergen

Bistandsadvokat er en advokat som blir oppnevnt av staten. Denne advokatens oppgave er å ta vare på en fornærmet etter en straffbar handling. Bistandsadvokaten er gratis og finansieres av staten. I denne artikkelen vil vi redegjøre for når du har krav på bistandsadvokat, hva bistandsadvokatens oppgaver er, og hvordan du kan finne en bistandsadvokat i Bergen. Husk at dersom du har krav på bistandsadvokat vil all advokathjelp være kostnadsfri – trykk her for å kontakte våre advokater for å finne ut om du har krav på fri rettshjelp.

De fleste som blir utsatt for et straffbart forhold ønsker å anmelde forholdet. Da må du enten oppsøke en av politistasjonene i Bergen direkte og fylle ut et anmeldelsesskjema, eller så må du ringe en politistasjon i Bergen og avtale et møte.

Politistasjonen i Bergen

Når har du krav på bistandsadvokat?

Siden bistandsadvokaten finansieres av staten er det begrenset i hvilke tilfeller du har krav på gratis bistandsadvokat. Dette er forbeholdt de mest alvorlige tilfellene. Typisk vil dette være ved voldtekt, vold i nære relasjoner, brudd på besøks- og kontaktforbud og liknende.

Dersom du har krav på bistandsadvokat vil også en av bistandsadvokatens oppgaver være å hjelpe deg med å vurdere om du skal anmelde eller ikke. Derfor kan det ofte lønne seg å oppsøke en bistandsadvokat før du anmelder, da bistandsadvokaten vil kunne ta seg av anmeldelsen for deg.

Du kan også først oppsøke et overgrepsmottak. Her jobber det spesialister innenfor feltet som er spesialisert til å ta imot ofre for overgrep og andre alvorlige forhold. Her kan du få psykologisk hjelp og støtte, hjelp til bevissikring, hjelp til anmeldelse, juridisk rådgivning, etc. Overgrepsmottaket i Bergen er tilknyttet Bergen legevakt og adressen er solheimsgaten 9.

Hva vil bistandsadvokaten kunne gjøre for deg?

Bistandsadvokatens primære oppgave er å ta vare på deg som fornærmet. Dette vil innebære en rekke oppgaver. Bistandsadvokaten skal være en bauta som du skal kunne oppsøke for rådgivning og støtte under hele saksgangen. Typiske oppgaver vil være hjelp til anmeldelse, tilstedeværelse under avhør, en viss aktiv rolle under eventuell rettssak, hjelp til eventuell anke, etc.

En viktig oppgave for bistandsadvokaten er også å søke om voldsoffererstatning for den fornærmede. Alle fornærmede i Norge har mulighet til å søke om voldsoffererstatning fra Kontoret for Voldsoffererstatning. Dersom vilkårene er oppfylt vil du da kunne få erstatning fra staten som en kompensasjon for det straffbare forholdet du har blitt utsatt for.

Hvordan finne bistandsadvokat i Bergen?

I Norge er det prinsippet om fritt advokatvalg som gjelder. Dette innebærer at du har krav på å velge hvilken bistandsadvokat du ønsker. Du trenger dermed ikke velge en bistandsadvokat som er lokalisert der du bor, men kan velge overalt i landet. Dette innebærer at du har mange valgmuligheter. Det er bare å kontakte oss dersom lurer på om du har krav på bistandsadvokat eller har andre spørsmål vedrørende eventuell anmeldelse, straffesak eller voldsoffererstatning.

Du kan også følge denne lenken dersom du er ute etter advokater i Bergen innenfor andre rettsområder. Mange av advokatene du finner der tar også bistandsoppdrag i Bergensområdet.

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.