Gå til hovedinnhold Gå til søk

Har jeg krav på voldsoffererstatning etter incest?

Har du vært offer for incest vil du ha krav på voldsoffererstatning. Du vil også ha krav på bistandsadvokat som hjelper deg under hele saken. For mange føles incest tabubelagt slik at de nøler med å stå frem, men vit at det er svært mange der ute som har opplevd det samme, og at det er mange steder hvor du kan få hjelp.


Hvor kan jeg få hjelp?

Det er mange steder du kan få hjelp som offer for incest. Det finnes for eksempel en rekke incestsentre og overgrepsmottak rundt omkring i Norge. Her jobber det eksperter som hver dag gir hjelp til incest- og overgrepsofre, og disse menneskene har dermed god erfaring med hvordan man skal ta vare på ofre for slike hendelser. Her kan du  blant annet få psykisk støtte, rådgivning og rettshjelp.

I tillegg vil du ha krav på gratis bistandsadvokat, se straks under. Det finnes også en rekke andre støttegrupper rundt omkring i landet. Poenget er at du ikke er alene i en slik situasjon.

Har jeg krav på voldsoffererstatning?

Har du vært offer for incest vil du som oftest også ha krav på voldsoffererstatning. Dette er en statlig erstatningsordning. Mennesker som har vært offer for grove krenkelser kan her søke om å få erstatning direkte fra staten. På den måten slipper du å saksøke gjerningspersonen, som ofte ikke vil ha penger til å betale uansett. For å få voldsoffererstatning er det et krav om at du anmelder gjerningsmannen.

Hvor mye du kan få i erstatning vil variere. Utgangspunktet er at du skal få erstattet ditt økonomiske tap som følge av den straffbare handlingen. Har du for eksempel fått psykologiske problemer og dette har ført til lang tids sykemelding eller problemer med å få jobb, kan du få erstatning for lidt inntektstapet du har lidt som følge av overgrepet.

En veldig aktuell erstatningspost for incestofre og ofre for andre seksuelle overgrep er oppreisningserstatning. Dette er en erstatning for tort og svie. Det er ikke uvanlig at ofre for incest får relativt høye beløp i erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning.

Har jeg krav på bistandsadvokat?

Dersom du har vært utsatt for incest vil du også ha krav på bistandsadvokat. Dette er en gratis advokat dekkes av det offentlige for at du skal få noe mindre belastning ved anmeldelse, under etterforskningen og under en eventuell hovedforhandling. Poenget er at ofre for de mest alvorlige straffhandlingene skal få prosessuelle garantier i form av en advokat som ivaretar deres rettigheter.

Kan jeg bytte bistandsadvokat?

Du kan fritt velge hvilken bistandsadvokat du ønsker. Bistandsadvokatens oppgave er å ivareta dine rettigheter. Arbeidet vil blant annet bestå av å anmelde gjerningsmannen for deg, søke om voldsoffererstatning for deg, hjelpe til under avhør, etterforskning, eventuell rettssak, etc.

Kilde.

http://www.personskadeportalen.no/bistandsadvokat

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.