Gå til hovedinnhold Gå til søk

Når er barns lek overgrep?

Barns lek kan klassifiseres som seksuelle overgrep når det er mangel på gjensidighet, for eksempel ved at det ene barnet har makt over det andre og leken ikke er lystbetont for ett av barna. Videre kan det være et overgrep dersom leken er preget av en voksen måte å leve ut seksualiteten på, for eksempel ved inntrengning i kroppens hulrom eller slikking/suging av kjønnsorganer som vil være kvalifiserte tilfeller.


Det er viktig å skille mellom seksuell lek som kvalifiseres som overgrep, og det som er sunn utforskning og normal seksuell lek blant barn. Av og til kan det imidlertid være vanskelig å vite hvordan leken oppleves av barna. Du kan lese mer om typiske tegn og symptomer på at barn er utsatt for overgrep ved å trykke på lenken.

Internasjonal forskning slår fast at mellom 30 og 50 prosent av alle seksuelle krenkelser eller overgrep mot mindreårige gjøres av andre barn. Dette bekreftes av norske tall fra 2003.

Dersom du har mistanke om at et barn er utsatt for overgrep, kan du lese mer om hva du bør foreta deg ved å trykke på lenken.

Kilder:

https://smiso-st.no/barns-seksualitet

https://www.aftenposten.no/norge/Hvert-tredje-seksuelle-overgrep-mot-barn-begas-av-et-annet-barn-7612b.html

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.