Gå til hovedinnhold Gå til søk

Kan man få gratis advokat etter en voldtekt?

Dersom du har vært utsatt for voldtekt har du krav på bistandsadvokat dekket av staten. Dette gjelder både før anmeldelse til politiet, under etterforskning, under straffesak og for utgifter knyttet til arbeid overfor Kontoret for voldsoffererstatning. Dette gjelder ikke bare ved voldtekt, men også ved voldtektsforsøk. 


Gratis advokat til å vurdere anmeldelse

Etter rettshjelploven har den som ønsker å diskutere en eventuell voldtektsanmeldelse rett på gratis advokat. Dette gjelder selv om vedkommende ikke ender opp med å anmelde voldtekten. Dersom vedkommende ender opp med å anmelde saken, vil personen ha krav på å få all bistand dekket gjennom bistandsadvokatordningen.

Det er flere grunner til å anmelde en voldtekt selv om man tror at bevisene ikke holder. For det første kan det hende at gjerningsmannen senere blir anmeldt for voldtekt eller liknende hendelser. Da vil det ha bevismessig betydning at også andre tidligere har anmeld personen for voldtekt. Det er også et krav om at man anmelder voldtekten dersom man ønsker å få erstatning for hendelsen.

Gratis bistandsadvokat ved voldtekt

Alle som anmelder voldtekt vil dermed ha krav på en bistandsadvokat som staten dekker. Dette gjelder alt relevant arbeid i forbindelse med saken. Bistandsadvokaten får betalt direkte av domstolene, slik at klienten ikke vil måtte gjøre noen utlegg.

Hovedoppgaven til en bistandsadvokat er å ivareta voldtektsofferets interesser i saken. Dette er som utgangspunkt å få gjerningsmannen straffet, å få erstatning for hendelsen, og at prosessen skal gå uten noen ekstra belastning for offeret.

Alle har rett til å fritt velge bistandsadvokat. Dette kan du finne ved å for eksempel søke på internett eller ved å snakke med andre som har opplevd liknende hendelser.

 

Kilder:

Gratis-advokat.no

Advokatfirmaet Teigstad

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.