Gå til hovedinnhold Gå til søk

Kan man bli voldtatt selv om man ikke sier nei?

For å få en person dømt for voldtekt må en bevise at gjerningspersonen forsto at han skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd, eller fra noen som var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Det er derfor ikke slik at offeret må ha sagt nei, det vil jo være umulig om man er bevisstløs som følge av søvn eller rus. I andre tilfeller kan gjerningsmannen for eksempel true offeret, og offeret derfor er redd for å motsette seg handlingen verbalt. I slike tilfeller vil det foreligge voldtekt selv om offeret aldri motsatte seg handlingen verbalt ved å si «nei» eller liknende.

Du vil ofte ha krav på fri rettshjelp etter seksuelle overgrep – ta kontakt med våre advokater her.


Straffeloven

Det følger av straffeloven at det foreligger voldtekt dersom en person skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, eller med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Det vil derfor for det første være voldtekt dersom en person skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd. Når det gjelder vold så kreves det ikke vold i «dagligtalens» forstand. Enhver maktanvendelse vil være å anse som vold, for eksempel at man blir holdt fast. Det er ikke et krav om at man yter motverge eller har sagt nei i slike tilfelle.

Når det gjelder truende adferd så kreves det heller ikke at det er tale om alvorlige trusler. Som et eksempel kan det jo være trusler om vold, men det kan også være trusler om at vedkommende blir sagt opp fra jobben, eller at vedkommende skal spre nakenbilder om han ikke får seksuell omgang (som jo er typisk i saker om voldtekt på nettet).

Det er heller ikke avgjørende om selve trusselen retter seg direkte mot offeret. Videre vil det være truende adferd selv der gjerningspersonen truer med en rettmessig handling, for eksempel at han skal anmelde offeret for noe hun eller han har gjort. Det avgjørende vil være om det er sammenheng mellom den truende adferden og at gjerningspersonen oppnår seksuelle omgang.

Det andre eksemplet er i en typisk festvoldtekt eller nachspielvoldtekt. Offeret kan ha sovnet eller være så beruset at vedkommende ikke evner å ta vare på seg selv, og gjerningsmannen benytter seg av dette til å oppnå seksuell omgang. Det er selvsagt ikke noe krav om at man har gitt utrykk for at man ikke ønsker ved å si «nei» eller liknende i disse tilfellene.


Les mer om hvorfor du alltid burde anmelde seksuelle overgrep i denne artikkelen.


Ta kontakt med våre advokater her

Dersom du har spørsmål eller lurer på noe om overgrep kan du kontakte våre advokater her. I mange tilfeller vil du altså ha krav på fri advokathjelp i forbindelse med seksuelle overgrep.

Kilder:

Straffeloven

Advokatfirmaet Teigstad

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.