Det følger av strl. § 291 bokstav c) at dersom noen «ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv», er dette en voldtekt. Dersom den truende atferden skjer gjennom internett, omtales det som en voldtekt over internett. Også forsøk på nettvoldtekt er omfattet.

Dersom fornærmede er under 16 år er det ingen krav om at gjerningsmannen har truet eller presset fornærmede til å utføre handlingene for at det skal regnes som voldtekt.

Les mer om voldtekt her.

Eksempler av voldtekt på nettet fra rettspraksis:

En voksen mann truet en ung kvinne til å sende filmer av at hun onanerte, herunder at hun måtte føre fingre inn i skjeden. Trusselen gikk ut på at han ville spre bildene og filmene han allerede hadde fått på internett dersom hun ikke gjorde som han sa. Han ble dømt til flere års fengsel for voldtekten, og ble også dømt til å betale kvinnen 150 000 kroner i oppreisningserstatning etter nettovergrepet.

En mann truet med å legge ut nakenbilder av en ung gutt dersom han ikke onanerte på webcam. Gutten gjorde ikke som han sa, og han ble dømt for forsøk på voldtekt. Fornærmede ble tilkjent kroner 75 000 i erstatning for overgrepet.

Du kan lese mer om nettovergrep her.

Kontakt advokat dersom du har spørsmål om nettovergrep

Den som er utsatt for overgrep vil i utgangspunktet ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som også kan være med i avhør. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på advokat i forbindelse med saken din, eller har andre spørsmål knyttet til nettovergrep.

.