Gå til hovedinnhold Gå til søk

Kan en mann bli voldtatt av en kvinne?

Mange menn tror at voldtekt kun er et begrep som er forbeholdt at kvinner er ofrene. Dette er feil. Både menn og kvinner kan bli voldtatt. Straffeloven sondrer ikke mellom voldtekt av menn og kvinner. Har du blitt utsatt for et seksuelt overgrep vil du ha krav på gratis rettshjelp – trykk her for å kontakte våre advokater.


Voldtekt reguleres av § 291 og lyder følgende:

Ǥ 291. Voldtekt
Med fengsel inntil 10 år straffes den som
a) skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,
b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c) ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.»

Straffeloven sondrer ikke mellom menn og kvinner hva gjelder voldtekt

Som du ser er det ikke noe vilkår om at ofret skal være en kvinne. Vilkårene er at en person har skaffet seg seksuell omgang med en annen ved vold eller truende atferd, eller utnyttet bevisstløshet eller at personen var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Du må dermed for det første ha vært utsatt for «seksuell omgang». Vilkåret omfatter for det første samleie, men rammer også andre tilfeller. Har en kvinne for eksempel onanert deg med en viss intensitet eller sugd deg, vil dette være seksuell omgang. Også dersom en kvinne har ført inn gjenstander eller fingre i dine kroppsåpninger vil dette være voldtekt.

Voldtekt fordrer imidlertid at denne seksuelle handlingen skjedde på visse måter. Det vil selvsagt ikke være voldtekt dersom det skjedde frivillig. Dersom en kvinne ved vold eller truende atferd har skaffet seg seksuell omgang med deg vil det imidlertid være voldtekt. Det samme gjelder dersom du har vært bevisstløs eller av andre grunner har vært ute av stand til å motsette deg handlingen. Det klassiske tilfellet er der en mann er overstadig beruset på fest, og en kvinne deretter forgriper seg på mannen. Selv om det er mest vanlig motsatte veien, finnes det mange tilfeller på det motsatte i rettspraksis.

Kontakt advokat dersom du har spørsmål om overgrep

Den som er utsatt for overgrep vil i utgangspunktet ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som også kan være med i avhør. Se mer her dersom du lurer på om du har krav på kostnadsfri advokat, eller har andre spørsmål om overgrep.

 

Kilder:

Straffeloven

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.