Gå til hovedinnhold Gå til søk

Kan en mann bli voldtatt av en kvinne?

Straffelovens bestemmelse om voldtekt skiller ikke mellom menn og kvinner, verken som gjerningsperson eller som offer. Selv om de fleste kanskje forbinder en voldtekt med den motsatte situasjonen, så er det like fullt slik at en kvinne også kan bli dømt for å voldta en mann. Har du blitt utsatt for seksuelle overgrep kan du ha krav på fri advokathjelp – les mer om dette her. 


Loven

Loven sier at den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, eller med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen med fengsel inntil 10 år. Loven sondrer altså ikke mellom kvinner og menn.

Seksuell omgang innebærer for eksempel masturbasjon, suging og enhver inntrenging i kroppens hulrom vil omfattes av begrepet. Et eksempel som kan nevnes her er en dom fra 2004, der en 21 år gammel kvinne ble dømt til to og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en mann. Kvinnen hadde mishandlet mannen og voldtatt han med en flaske.

Andre eksempler kan være der kvinnen har ført fingre inn i mannens anus eller sugd han mens han sov eller på annen måte var ute av stand til å motsette seg handlingen. Les mer om festvoldtekt her. Det kan også tenkes tilfeller der mannens penis blir erigert selv om han er ute av stand til å motsette seg handlingen, for eksempel som følge av søvn, og at en kvinne skaffer seg seksuell omgang mens mannen sover. I slike tilfeller vil det dermed utgjøre en voldtekt.

Ta kontakt med våre advokater her

Har du spørsmål om seksuelle overgrep er det bare å ta kontakt med våre advokater her. I mange tilfeller vil du ha krav på fri rettshjelp, og dette vil det ofte lønne seg å benytte seg av.


Kilder:

Straffeloven

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.