Gå til hovedinnhold Gå til søk

Jeg ble fingret mens jeg sov, er dette et overgrep?

Mange kvinner opplever å bli fingret mens de sover. Det typiske eksemplet er der jenter har sovnet på fest i forbindelse med alkohol, og noen deretter fingrer dem. Det kan også være at kjæresten gjør dette. Det mange ikke vet er at da har de i så fall blitt utsatt for et alvorlig seksuelt overgrep i form av voldtekt.


Fingring ved trusler, vold eller bevisstløshet er voldtekt

Tilfellet reguleres av straffeloven § 291:

Ǥ 291. Voldtekt
Med fengsel inntil 10 år straffes den som
a) skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,
b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c) ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.»

Les mer: Dette er nachspielvoldtakt.

Les og: Kan man bli voldtakk av kjæresten sin?

Det relevante for oss er bokstav b. Her er det viktig å presisere at seksuell omgang også innbefatter fingring. Er du sovende vil du også være bevisstløs eller ute av stand til å motsette deg handlingen. Dersom du har blitt fingret mens du sov vil dette dermed være straffbart og strafferammen vil være helt opp til 10 år. Dersom du har blitt fingret uten at du rakk å motsette deg handlingen følger det av rettspraksis at dette også er å anse som voldtekt.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.