Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvorfor bør man ikke dusje etter et overgrep?

Det er helt normalt å ønske å dusje og skifte klær etter et overgrep. Problemet med å gjøre dette er at man forspiller bevismaterialet. Derfor burde du istedenfor oppsøke din lokale legevakt eller overgrepsmottak så fort som mulig i etterkant av overgrepet. På den måten kan du best sikre bevis.


Opptil 9,4 prosent av alle kvinner har blitt voldtatt en eller flere ganger i løpet av livet, ifølge en undersøkelse utført av Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS). Selv om det dessverre skjer med altfor mange, er det mange som ikke vet hva de bør gjøre etter et overgrep.

Beviskravet i strafferetten

For at en person skal straffes for et overgrep, og også generelt, er det et krav om at det kan bevises innenfor enhver rimelig og fornuftig tvil at vedkommende har begått den straffbare handlingen. Det er klart at beviskravet dermed er strengt. Det strenge kravet er laget for å unngå justismord, altså at uskyldige blir straffet.

Det er derfor viktig at politiet kan innhente tekniske eller biologiske bevis dersom dette er mulig. Dersom du dusjer, vasker deg eller skifter klær risikerer du og miste viktige biologiske bevis dersom du ønsker å anmelde overgrepsmannen. Istedenfor å skifte klær kan det ofte være lurt å oppbevare alle klær i tørre poser i etterkant av overgrepet.

Hva bør overgrepsofferet gjøre?

I mange kommuner er det opprettet egne overgrepsmottak. Disse er laget spesifikt for overgrepsofre. Her kan overgrepsofre komme og få behandling, støtte, medisinsk hjelp og annen hjelp de skulle trenge i etterkant av overgrepet. På overgrepsmottaket kan de også samle inn biologiske bevis og skrive journal som kan brukes i en eventuell rettsak. Dette vil de også kunne gjøre på legevakten. Begge stedene vil de også kunne hjelpe det med å kontakte politiet.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.