Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvordan anmelder jeg brudd på besøksforbud?

Dersom du er beskyttet av et besøksforbud og vedkommende besøksforbudet retter seg mot bryter forbudet må du anmelde bruddet for at personen skal bli straffet. Du må også anmelde bruddet for å ha krav på bistandsadvokat i en eventuell rettssak. Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som du kan kontakte her.


Hva regnes som brudd på besøksforbud?

Mange tenker at et brudd på besøksforbud kun foreligger dersom gjerningsmannen dukker opp i nærheten av offeret i egen person. Husk imidlertid at det også foreligger et brudd på besøksforbud dersom gjerningsmannen for eksempel kommenterer på offerets instagrambilde eller liker en post på offerets facebookside.

Hvordan anmelde?

Dersom du ønsker å anmelde et brudd på besøksforbud må du gjøre dette ved å gå til din lokale politistasjon og levere inn en anmeldelse selv. Du vil også kunne kontakte politiet på forhånd for å bestille time. I en del tilfeller skjer et brudd på besøksforbud i forbindelse av etterforskning av eksempelvis en sak om vold i nære relasjoner. Er dette tilfelle vil det holde å ringe politiet og sende over eventuelle bevis. Offeret vil i slike tilfeller ofte ha en bistandsadvokat som kan gjøre dette.

Straff for brudd på besøksforbud?

Det følger av straffeloven § 168 at et brudd på besøksforbud kan straffes med bot eller fengsel inntil 1. år. Skjer dette gjentatte ganger kan gjerningsmannen straffes med fengsel inntil 2 år. En ser imidlertid relativt sjelden at domstolene ilegger gjerningsmannen så lange straffer.

Kontakt advokat for spørsmål om besøksforbud

Den som er utsatt for brudd på besøksforbud kan ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som også kan være med i avhør. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på advokat i forbindelse med saken din, eller har andre spørsmål knyttet til besøksforbud.

Kilder:

Straffeloven

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.