Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvordan anmelde voldtekt?

Er du utsatt for voldtekt må du anmelde forholdet til politiet for at gjerningspersonen skal bli straffet og for å ha krav på voldsoffererstatning. Du må dermed ta kontakt med din lokale politistasjon. Her vil du få hjelp med å politianmelde gjerningsmannen. Du vil ha krav på gratis bistandsadvokat som kan hjelpe deg med prosessen.


Mange som har blitt utsatt for voldtekt kvier seg med å anmelde. Det kan være mange årsaker til dette. En av de de hyppigste årsakene er nok belastningen i forbindelse med etterforskning og en senere straffesak. Det er imidlertid mange ressurser du kan benytte deg av i forbindelse med en eventuell anmeldelse som vil gjøre saksgangen mye lettere.

Overgrepsmottaket kan informere deg om dine rettigheter

Mange tenker at det er skummelt å møte opp på politistasjonen, men politiet er profesjonelle og vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg politianmelde forholdet.

Dersom du uansett ønsker å snakke med noen før du kontakter politiet kan det være lurt å oppsøke ditt nærmeste overgrepsmottak. Disse finnes i alle landets fylker og er laget for å hjelpe overgrepsofre. Her kan du også få hjelp til å ta saken videre til politiet.

Du vil ha krav på gratis bistandsadvokat

Ved voldtekt vil du ha krav på gratis bistandsadvokat betalt av staten allerede fra saken diskuteres med advokat. Dette kan gjøre det lettere for deg å anmelde. Bistandsadvokaten anmelder forholdet, og blir med under avhør hos politiet. Klienten forholder seg kun til bistandsadvokaten under hele etterforskningen.

Bistandsadvokatens hovedoppgave er å beskytte dine rettigheter under hele etterforskningen og en eventuell rettssak. Du kan selv velge hvem du ønsker skal representere deg som bistandsadvokat.

Fordelen ved å kunne benytte seg av en bistandsadvokat er at mange bistandsadvokater er erfarne og dyktige innenfor sitt saksfelt. Vær imidlertid klar over at du bør finne en bistandsadvokat som har erfaring innenfor området og som har representert andre voldtektsofre før. På denne måten får du best profesjonell hjelp.

 

Kilder:

Advokatfirmaet Teigstad

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.