Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvor mange blir utsatt for seksuelle overgrep i Norge?

Hvor mange blir utsatt for seksuelle overgrep i Norge?

Det har blitt utført mange undersøkelser av overgrep i Norge. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress publiserte en stor undersøkelse i 2014. Dette var en landsomfattende undersøkelse hvor 2435 kvinner og 2092 menn deltok. Vi vil ta utgangspunkt i denne undersøkelsen. Husk at den som er utsatt for seksuelle overgrep har krav på gratis advokathjelp – her kan du komme i kontakt med våre advokater.


Ifølge undersøkelsen hadde 9,4 % av kvinnene og 1,1 % av mennene opplevd voldtekt. Av disse var halvparten under 18 år da voldtekten skjedde. En ser som ventet at i majoriteten av voldtektene er det kvinner som er ofre. Undersøkelsen viser altså at en av ti kvinner har blitt utsatt for voldtekt.

1 av 3 kvinner har opplevd seksuelt overgrep

Undersøkelsen viser videre at 33,6 % av kvinnene og 11,3 % av mennene hadde opplevd en eller annen form for seksuelt overgrep i løpet av livet. Dette omfatter da også andre seksuelle overgrep enn voldtekt, som incest, seksuell handling med barn osv.

Studien viser også at mange som har blitt utsatt for seksuelt overgrep før fylte 18 år også blir dette senere i livet. 31,9 % av kvinnene som hadde blitt voldtatt før 18 år hadde også blitt voldtatt som voksen. Av kvinnene som ikke hadde opplevd voldtekt før fylte 18 år, var det 5,3 % av disse som oppga voldtekt som voksen. Tallet er fortsatt høyt, men altså mye mindre.

Det er stort sett bekjente menn som utfører overgrep

Studien viser videre at overgrepene mot kvinner nesten alltid blir utført av menn. Overgrep mot menn blir også nesten alltid utført av andre menn. De fleste av ofrene visste hvem overgriperen var. Voldtekter blir ifølge undersøkelsen som oftest utført av venner, bekjente, naboer, kollegaer, kjærester eller tidligere kjærester. De færreste av voldtektene blir altså utført av helt fremmede menn.

Kontakt advokat dersom du har spørsmål om overgrep

Den som er utsatt for seksuelle overgrep vil i utgangspunktet ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som kan hjelpe til med saken. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på advokat i forbindelse med saken din, eller har andre spørsmål knyttet til anmeldelse eller avhør.

.

Kilder:

https://www.nkvts.no/content/uploads/2015/11/vold_og_voldtekt_i_norge.pdf

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.