Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvor lang fengselsstraff pleier overgripere å få?

Voldtekt kan som hovedregel straffes med fengsel inntil 10 år. Dette følger av straffeloven § 291. I mange voldtekter økes strafferammen imidlertid med fengsel inntil 15 år. Dette gjelder for eksempel ved innføring av penis i skjede- eller endetarmsåpning. Har du blitt utsatt for et overgrep vil du ofte ha krav på fri rettshjelp – ta kontat med våre bistandsadvokater her.


I enkelte tilfeller der voldtekten anses som grov økes strafferammen med fengsel inntil 21 år. Dette følger av straffeloven § 292. Dette er for eksempel der voldtektsofferet samtidig blir utsatt for grov vold eller ved gruppevoldtekter.

Selv om domstolen har anledning til å gi slike straffer er det sjelden domstolene gir så lange straffer.

Hvor lang fengselsstraff får egentlig seksuelle overgripere?

Hva som er normalstraff varierer med hva slags voldtektshandling det er tale om. Normalstraffen for voldtekt til samleie er 4 år. Straffskjerpende momenter i den konkrete sak kan heve dette nivået, for eksempel om fornærmede er ung, eller om det er tale om overfallsvoldtekt, eller om det er brukt grov vold.

Det er grunn til å påpeke at minstestraffen for de fleste voldtekter er fengsel i 3 år, slik at voldtektsmenn som blir dømt sjelden kan få noe mindre fengselsstraff enn 3 år. Dette følger av straffeloven § 292. Dette innebærer a) innføring av penis i skjede- eller endetarmsåpning, b) innføring av penis i fornærmedes munn, eller c) innføring av gjenstand i skjede- eller endetarmsåpning.

Nyere eksempler fra virkeligheten:

I en helt ny dom hadde en 22-åring vært på fest i en bolig i Søgne. Etter en tur på byen dro han og flere andre tilbake til huset på nachspiel. En del senere gikk mannen og la seg i en seng. Der lå en kvinne i 20-årene allerede og sov. De hadde vært på samme fest tidligere på kvelden, men kjente ikke hverandre fra før. 22-åringen hadde deretter samleie med kvinnen. Han hevdet hun vår våken, men ble ikke trodd av retten. 22-åringen ble dømt til 4 års fengsel. Han ble dømt til å også betale 150 000 kr i oppreisning til offeret.

I en annen nylig dom ble en 27 år gammel mann dømt for å ha voldtatt en 18 år gammel kvinne etter at hun hadde drukket seg bevisstløs. Mannen deltok først i en drikkekonkurranse med kvinnen. Etter hun hadde drukket seg bevisstløs, bar han henne inn i hennes eget soverom og voldtok henne. Mannen mente det var frivillig men ble ikke trodd. Retten mente mannen bevisst hadde skjenket kvinnen og planlagt voldtekten. Straffen ble her også 4 års fengsel. Mannen ble dømt til å betale 175 000 i oppreisning til offeret.

Dette er bare et par eksempler på hvor lang straff domstolene idømmer i konkrete tilfelle.

Ta kontakt med våre advokater her

Vi har flere advokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du lurer på noe. Ta kontakt med våre advokater her for spørsmål om gratis rettshjelp og/eller seksuelle overgrep.

Kilder:

Fædrelandsvennen – Nachspielvoldtekt

DB – sovevoldtekt

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.