Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva skal til for at overgriperen skal bli straffet?

For at overgriperen skal bli straffet må det være tilstrekkelig bevis for at vedkommende har begått handlingen han er beskyldt for. Innenfor strafferetten er det et krav om at det kan bevises utover enhver rimelig tvil at vedkommende har begått handlingen. Det skal dermed klare bevis til for at overgriperen blir straffet.


Hvorfor så høyt beviskrav?

Retten må dermed være sikker på at gjerningsmannen har begått handlingen før han kan dømmes. Begrunnelsen for et så høyt beviskrav er at man skal unngå justismord. En må for en hver pris unngå at mennesker blir dømt for en handling de ikke har begått. En regner innenfor strafferetten med at det er bedre at noen skyldige går fri framfor at uskyldige blir dømt.

Les mer: Derfor bør man likevel anmelde overgrep!

Hvilke beviser vil være tilstrekkelige?

En har mange forskjellige faktorer som kan fungere som bevis i straffesaker. De vanligste er vitneutsagn, biologiske spor, elektroniske meldinger, videobevis, etc.

En detaljert, nøktern og troverdig forklaring fra fornærmede kan i seg selv være nok. Særlig dersom det virker lite logisk at den seksuelle omgangen skal være frivillig, eller dersom andre bevis understøtter fornærmedes forklaring.

Av og til vil en også ha elektroniske meldinger som fungerer som bevis. Dette vil for eksempel være en meldingslogg hvor gjerningsmannen beklager hendelsen overfor offeret. I kombinasjon med andre bevis vil dette ofte være tilstrekkelige bevis for å straffe overgriperen.

Problemet i overgrepssaker

Problemet i overgrepssaker er at det ofte er få bevis. Gjerningsmannen forgriper seg for eksempel på offeret på en fest, og selv om offeret har sikret biologiske spor kan det være vanskelig å bevise at dette ikke skjedde frivillig.

Det samme gjelder der en fremmed forgriper seg på offeret på gaten på nattestid. For det første kan det være vanskelig å finne ut hvem gjerningsmannen var, samt bevise at han faktisk utførte handlingen. Mange overgrepsofre dusjer etter et overgrep og biologiske spor går dermed tapt.


Les hvorfor du uansett burde anmelde seksuelle overgrep her.


Kilder:

Advokatbladet

Straffeloven

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.