Dersom man har blitt utsatt for voldtekt i utlandet, er det viktig å komme seg i sikkerhet og oppsøke medisinsk hjelp. Det er videre anbefalt å kontakte sitt forsikringsselskap, reisebyrå, den norske ambassaden og/eller Utenriksdepartementets døgnåpne operative senter for råd og veiledning. Voldtekten bør også anmeldes til politiet. Ved seksuelle overgrep vil du ofte ha krav på fri advokathjelp – her kan du komme i kontakt med våre advokater.
Komme i trygghet
Hvert år blir flere nordmenn utsatt for overgrep og voldtekt mens de oppholder seg i utlandet. Det er da først og fremst viktig å komme seg i sikkerhet. Det kan være lurt å sørge for å ikke være alene og fortelle om hendelsen til noen man har tillit til. For annen psykososial hjelp tilbyr Europeiske psykologisk førstehjelp på destinasjonen. Man trenger ikke melde overgrepet politiet for å få slik hjelp fra Europeiske.
Oppsøke lege
Når man har blitt utsatt for voldtekt, er det generelle rådet at man må oppsøke lege så raskt som mulig. Dette er blant annet fordi spor forsvinner raskt fra kroppen. Legen kan gjennom medisinske undersøkelser sikre viktige bevis, som for eksempel DNA-spor eller rusmidler dersom man har blitt dopet ned. Legeundersøkelsen kan videre avdekke om man har blitt gravid, pådratt seg kjønnssykdommer eller andre ting som nødvendiggjør medisinsk behandling.
Forsikrings- og reiseselskap
Reiseforsikringsselskap kan ofte gi veiledning, skaffe medisinsk hjelp og oppfølging fra psykiater. Det kan også være aktuelt å ta kontakt med forsikrings- og eventuelt reiseselskapet hvis man ønsker å avbryte reisen tidligere enn planlagt. De vil kunne hjelpe deg med ombooking og eventuelt dekking av kostnader.
Ambassaden
I tillegg til reiseforsikringsselskap, kan det være lurt å kontakte den norske ambassaden dersom du har blitt utsatt for voldtekt i utlandet. Ambassaden kan blant annet hjelpe til med å opprette kontakt med familien din, skaffe juridisk bistand og gi råd og veiledning. Den norske Sjømannskirken tilbyr også krisehjelp og finnes i mange land verden over.
Politianmeldelse
Det anbefales videre å anmelde forholdet til politiet der du er. Forsikringsselskapet eller ambassaden kan gi råd og veiledning om hvordan du bør gå fram på den konkrete destinasjonen. Det er også mulig å anmelde forholdet til norsk politi når man kommer tilbake til Norge. Anmeldelse er imidlertid ikke et krav for å få bistand.
Voldtektssaker er ofte vanskelig å bevise og andelen av saker som henlegges er derfor svært høy verden over. Selv om du tror du mangler bevis, kan det være lurt å likevel anmelde saken. Alle saker skal vurderes ut fra de bevisene som finnes og det blir da politiets oppgave å etterforske saken.
Fri rettshjelp i utlandet?
En generell utfordring er at man ikke automatisk får gratis rettshjelp i Norge dersom man har blitt utsatt for voldtekt i utlandet. Dette er imidlertid noe man må søke om. Fordi det er store variasjoner mellom ulike lands lover og regler, er det lurt å søke veiledning fra noen som kjenner til systemet i det aktuelle landet man befinner seg i, for eksempel UD eller den norske ambassaden.
Ta kontakt med våre advokater som uforpliktende kan hjelpe deg med spørsmålet her.