Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva gjør de på overgrepsmottaket?

Overgrepsmottakene er laget som et tilbud til mennesker som har vært utsatt for voldtekt eller andre seksuelle krenkelser. På overgrepsmottakene tilbys det medisinske undersøkelser, samtaler og kriserådgivning. Det sikres også spor, dersom offeret senere vil anmelde. Tilbudet er helt gratis og alle ansatte har taushetsplikt. Husk at du har krav på gratis rettshjelp dersom du har blitt utsatt for seksuelle overtrep – her kan du kontakte våre advokater.


Hvordan finner jeg overgrepsmottaket?

Overgrepsmottakene er som oftest døgnåpne, slik at du kan oppsøke sentrene til alle døgnets tider. De ansatte på overgrepsmottakene er som oftest veldig kompetente, og er enten utdannet eller har erfaring innen området. Vi har laget en liste over alle overgrepsmottakene i landet her.

På overgrepsmottakene tilbys det en rekke forskjellige tjenester. For det første kan ofrene få medisinsk bistand. Dette innebærer blant annet beskyttelse mot graviditet, undersøkelse med tanke på seksuelt overførbare sykdommer, sporsikring som vil hjelpe en eventuell politianmeldelse, behandling av skader, oppfølging med etterkontroller, etc.

Psykologhjelp / samtaler på overgrepsmottaket

Videre tilbys det som oftest en rekke rådgivningstilbud. For det første tilbys det omsorg i trygge omgivelser. Videre tilbys overgrepsutsatte blant annet kriserådgivning og oppfølgingssamtaler. Også pårørende kan ofte komme til rådgivning på overgrepsmottakene.

Anmeldelse av overgrep og sikring av bevis

Hvis overgrepsutsatte ønsker å anmelde overgrepet vil overgrepsmottakene hjelpe med dette. De vil blant annet hjelpe deg ta kontakt med politiet. Er du i tvil om du ønsker å anmelde kan du diskutere saken med en advokat. I de fleste tilfeller vil du også ha krav på gratis advokathjelp dersom du ønsker å anmelde. Overgrepsmottakene vil også som oftest samle beviser som kan brukes i en rettsak og låse ned disse.

Formålet med overgrepsmottakene er å lage et ressurssenter som kan bistå overgrepsutsatte med all nødvendig hjelp de trenger. Vi ser dermed at tjenestene deres gjenspeiler dette.

Kontakt advokat dersom du har spørsmål om overgrep

Den som er utsatt for overgrep eller familievold vil i utgangspunktet ha krav på kostnadsfri bistandsadvokat, som også kan være med i avhør. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på advokat i forbindelse med saken din, eller har andre spørsmål knyttet til overgrepsmottak. 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.