Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva er Tysfjordsaken?

Politiet har siden juni i fjor arbeidet med et stort antall overgrepssaker i Tysfjord kommune i Nordland. Siden da har den mørke hemmeligheten kommet stadig mer fram i lyset. Det er nå tatt ut siktelser i elleve av totalt over 120 registrerte saker i etterforskningen. Politiet tror antallet vil øke ytterligere.


I juni 2016 sto 11 personer, alle lulesamer fra Tysfjord, fram i VG og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. Tallene på antall overgrepssaker har siden da økt jevnlig. Det ble i mai 2017 kjent at politiet nå etterforsker i overkant av 120 sedelighetssaker.

Sakene dreier seg i hovedsak om voldtekt av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold. I tillegg er det tale om to anmeldelser om brudd på avvergelsesplikten og tre trusselsaker.

Det er registrert mer enn 70 fornærmede. De fornærmede er i all hovedsak jenter som var i alderen 7-16 år da overgrepene ble begått.

Det er videre registrert mer enn 80 mistenkte gjerningsmenn. Enkelte av de fornærmede forteller at de har vært utsatt for overgrep fra flere gjerningspersoner. Politiadvokat Øyvind Rengård sier at det for en del av gjerningspersonene har det tegnet seg en viss modus, men at kan ikke kan gå noe nærmere inn på en beskrivelse av det.

6. desember 2016 skjedde den første pågripelsen i Tysfjord-saken. En mann i 40-årene ble pågrepet av politiet i Bardufoss og siktet for fem voldtekter i Tysfjord. Politiet mener mannen har begått de 11 overgrepene hvor det er tatt ut siktelse. Mannens forsvarer, advokat Hilde Guldbakke, sier til NTB at mannen ikke erkjenner straffeskyld og at han mener alt har skjedd frivillig.

Overgrepene skriver seg fra de siste 40 årene, der en overvekt av saker er begått på 1990- og 2000-tallet. Dette betyr at en del av sakene vil være foreldet etter straffeloven og blir henlagt. Rengård uttaler at sakene imidlertid er en viktig informasjonkilde for å kartlegge omfanget av overgrepene og til bruk i etterforskningen av saker som ikke er foreldet.

De fleste av dem har skjedd i Tysfjord kommune. Enkelte av overgrepene har imidlertid skjedd andre steder, men av gjerningspersoner hjemmehørende i Tysfjord kommune.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.