Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva er PTSD?

PTSD står for posttraumatisk stresslidelse. PTSD er en angstlidelse som typisk kan oppstå hos mennesker som har vært utsatt for svært belastende opplevelser. Slike hendelser kan for eksempel være grove voldstilfeller, mishandling, krig, naturkatastrofer, seksuelle overgrep, alvorlige ulykker eller forbrytelser.


Når mennesker opplever noe svært traumatisk, er det ikke uvanlig at hendelsen henger ved i etterkant. Dersom følelsene ikke går over med tiden, men derimot forverres og vedvarer over tid, kan man ha utviklet det man kaller posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Dette er en angstlidelse som typisk oppstår som følge av svært belastende opplevelse. Man antar at rundt 1 % av befolkningen til enhver tid lider av PTSD.

Symptomer på PTSD etter seksuelle overgrep

Det er mange symptomer på PTSD. Et typisk symptom er at man gjenopplever den traumatiske hendelsen enten i våken tilstand eller i søvne. Dette innebærer at man får sterke minner om den traumatiske hendelsen, ofte i form av flashbacks. Situasjoner som minner om den traumatiske hendelsen kan ikke sjelden utløse angstanfall.

Et annet typisk tegn er sosial angst. Mange reagerer også sterkere på for eksempel plutselige lyder, har konsentrasjonsproblemer eller er mer irriterte. PTSD kan også få mange til å føle seg anspente, nervøse eller sinte. PTSD ledsages ofte av andre psykiske lidelser som depresjon eller atferdsforstyrrelser.

Hvor lang tid det tar før disse symptomene viser seg, varierer fra person til person. For mange vil imidlertid symptomene vise seg relativt raskt.

Behandling for PTSD

Dersom man har symptomer på PTSD, kan ofte psykologisk behandling være til stor hjelp. Ved slik behandling vil man blant annet fokuserer på å dempe sterkt belastende tanker, følelser eller bilder, ved å gjennomgå hendelsen steg for steg. Dette tar ofte tid.

Dersom PTSD ikke behandles, kan det utvikles til en kronisk sykdom. Sykdommen kan ha stor innvirkning på livsglede og arbeidsevne, og det er derfor svært viktig å behandle PTSD.

 

Kilder:

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/angst/posttraumatisk-stresslidelse

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.