Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er fingring voldtekt?

Det er ingen tvil om at fingring kan anses som voldtekt, såfremt de øvrige vilkårene for voldtekt er til stede. Dette gjelder for eksempel dersom handlingen har skjedd ved hjelp av vold, trusler eller mens fornærmede var bevisstløs. Fingring er derfor straffbart etter straffeloven.


Hva sier straffeloven om fingring og voldtekt?

Tilfellet reguleres av straffeloven § 291. Her står det:

Ǥ 291. Voldtekt
Med fengsel inntil 10 år straffes den som
a) skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,
b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c) ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.»

Fingring er seksuell omgang, og derfor kan fingring være voldtekt

Fingring kan kategoriseres som «seksuell omgang», jf. rettspraksis. Dette gjelder også masturbasjon utenfor kjønnsleppene dersom det foregår i en viss tid og/eller med en viss intensitet. Den nærmere grensegangen er komplisert men kan ha avgjørende betydning i forhold til straff og foreldelsesregler, samt i forhold til oppreisningserstatning. Les mer om hva som regnes som «seksuell omgang» i lovkommentaren til strl. § 291. Du kan lese mer om voldtekt her.

Anmeldelse og bistandsadvokat

Dersom du har blitt utsatt for voldtekt bør forholdet anmeldes. I slike tilfeller vil du som regel ha krav på å få oppnevnt bistandsadvokat. Er du usikker på om du bør eller ønsker å anmelde, kan du dermed snakke med en advokat før du bestemmer deg.

Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om voldtekt eller liknende hendelser. Disse advokatene kan kostnadsfritt finne ut om du har krav på bistandsadvokat – og dersom du har dette, vil all videre hjelp også være kostnadsfri. Ta kontakt med våre bistandsadvokater her.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.