Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det voldtekt om jeg ombestemmer meg under samleie men han fortsetter mot min vilje?

I mange tilfeller er det klart om det foreligger en voldtekt eller ikke. En mann angriper for eksempel en kvinne på gaten, drar henne med inn i et gatehjørne, river av henne klærne og utfører samleie med henne. Men det er ikke alltid like klart. Hva om to mennesker først har frivillig samleie, men den ene personen ombestemmer seg underveis. Vil det da være voldtekt hvis den andre da fortsetter? Husk at du ved overgrep har krav på kostnadsfri bistandsadvokat – Snakk med våre advokater her.


Straffeloven

Etter straffeloven § 291 straffes den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, eller med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen med fengsel inntil 10 år.

Der to stykker har frivillig samleie vil det naturligvis ikke foreligge noen voldtekt. Men dersom den ene personen ombestemmer seg underveis, og den andre for eksempel fortsetter ved å fysisk holde den andre inntil sengen eller liknende, vil det kunne være snakk om en voldtekt.

Les også: Hvorfor bør man anmelde voldtekt?

Det avgjørende er at det skjer ved bruk av makt eller trusler, eller at den andre er ute av stand til å motsette seg den seksuelle omgangen. At det startet som et frivillig samleie er ikke avgjørende. Tilfellet har likhetstrekk der kjæresten din har sex med deg selv om du ikke ønsker eller mens du sover. I slike tilfeller vil det også foreligge voldtekt, selv om dere flere ganger har hatt samleie før.

Strengt beviskrav

Det er imidlertid et strengt beviskrav innen strafferetten. Dersom du har samtykket (også stilltiende eller på annen måte) til den seksuelle omgangen så må man selvsagt kunne bevise at den andre forsto at man ombestemte seg, men likevel fortsatte. Man må åpenbart gi klart uttrykk for at man har ombestemt seg i et slikt tilfelle, for at den andre skal forstå dette.

Ta kontakt med våre bistandsadvokater

Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om voldtekt eller liknende rettsområder. Disse advokatene kan kostnadsfritt finne ut om du har krav på bistandsadvokat – og dersom du har dette vil all videre hjelp også være kostnadsfri. Ta kontakt med våre bistandsadvokater her.

Kilder:

Straffeloven

Personskadeportalen sin artikkel om voldtekt

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.