Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det strengere straff for gruppevoldtekt?

Ved voldtekt er strafferammen normalt fengsel inntil 10 år. Ved grov voldtekt øker imidlertid strafferammen til fengsel inntil 21 år. Det følger av loven at det som oftest vil foreligge en grov voldtekt der flere i fellesskap har voldtatt en annen person. Det vil dermed være adgang for domstolene til å gi strengere straff ved gruppevoldtekt. Husk at du ved overgrep har krav på kostnadsfri bistandsadvokat – Snakk med våre advokater her.


Hva sier loven?

Det følger av straffeloven § 291 at voldtekt normalt straffes med fengsel inntil 10 år. I en del tilfeller øker imidlertid strafferammen.

For det første økes strafferammen av § 292 i de tilfeller der voldtekten omfatter blant annet innføring av penis i skjede- eller endetarmsåpning, innføring av penis i fornærmedes munn, eller innføring av gjenstand i skjede- eller endetarmsåpning.

For det andre økes strammerammen av § 293 der det foreligger en grov voldtekt. Det følger av bestemmelsen at ved avgjørelsen av om voldtekten skal anses som grov, skal det særlig legges vekt på om a) den er begått av flere i fellesskap, b) den er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte, eller c) den fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på kropp eller helse.

Det følger av forarbeidene at det som den klare hovedregel vil foreligge en grov voldtekt dersom kun ett av disse vilkårene er oppfylt. Dersom voldtekten altså a) er begått av flere i fellesskap vil det dermed som hovedregel foreligge en grov voldtekt, og strafferammen vil økes fra inntil 10 års fengsel til inntil 21 års fengsel. Det kan dermed bli strengere straff for gruppevoldtekt.

Grunnen til den økte strafferammen er det graverende i at en person både begår en voldtekt, og medvirker til de øvriges overgrep. Det er etter rettspraksis tilstrekkelig at det har vært to overgripere.

Eksempler fra rettspraksis

Et nylig eksempel er der en kvinne var på vei hjem fra jazzfestivalen i Kongsberg på natten. Kvinnen ble plutselig trukket inn i en bolig og voldtatt. Det var tre menn inne i boligen. De hadde samleie med henne etter tur. To av mennene erkjente straffskyld for å ha voldtatt kvinnen og ble dømt til henholdsvis fire år og ni måneder og fem år i fengsel. Den tredje, en 19-åring, ble dømt til seks års fengsel. Retten mente det var han som dro kvinnen inn i huset, og at det var skjerpende at han tok bilder av fornærmede. De tre måtte betale kvinnen til sammen 400.000 kroner i oppreisning.

Les mer: Oppreisningserstatning etter voldtekt.

Et annet nylig eksempel er der en jente hadde drukket et glass vodka før hun våknet opp naken i sengen til en mann og ikke husket hva som hadde skjedd. Voldtekten ble avslørt etter at en av mennene filmet overgrepet. To av mennene, en 20-åring og en 18-åring, ble dømt for å ha voldtatt 16-åringen i fellesskap, såkalt gruppevoldtekt. Den eldste ble dømt til seks års fengsel, mens 18-åringen fikk fire og et halvt års fengsel. De to andre ble dømt til betinget fengsel i fire år. De fire ble også dømt til å betale jenta 350.000 kroner i oppreisningserstatning.

Ta kontakt med våre bistandsadvokater

Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om voldtekt eller liknende rettsområder. Disse advokatene kan kostnadsfritt finne ut om du har krav på bistandsadvokat – og dersom du har dette vil all videre hjelp også være kostnadsfri. Ta kontakt med våre bistandsadvokater her.

Kilder:

Straffeloven

NRK – eksempel på gruppevoldtekt

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.