Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det straffbart å ta noen på rumpa?

Dersom noen har tatt deg på rumpa uten samtykke kan dette være straffbart. Om gjerningsmannen kan dømmes vil bero på om bevisene for at dette skjedde er klare nok. Innenfor strafferetten er beviskravet at det må bevises utover enhver rimelig tvil at vedkommende begikk handlingen.


Hva sier straffeloven om å ta noen på rumpa?

Straffeloven skiller mellom forskjellige kategorier av seksuelle overgrep. Vi har seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende atferd.

Les og: Er det straffbart å ta noen på brystene?

I vårt tilfelle vil den aktuelle kategorien være seksuell handling. En seksuell handling vil typisk være å beføle noen på puppene, rumpa eller kjønnsorganene.

Det følger av straffeloven § 297 at den som foretar en seksuell handling uten samtykke fra den andre kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Les mer om seksuell trakassering.

Dette innebærer at dersom noen beføler deg på rumpa vil dette under enkelte omstendigheter være straffbart. Det må selvsagt være bevisst fra gjerningspersonens side, det kan jo tenkes at noen har streifet borti eller vært nær uten at dette utgjør en strafferettslig krenkelse av den grunn.

At det er et krav om at handlingen er gjort uten samtykke er nokså selvsagt. Også konkludent adferd kan anses som samtykke.

Beviskravet

Problemet i slike saker er ofte at de ikke kan bevises. Beviskravet er som nevnt veldig strengt innenfor strafferetten, og i tilfeller som over vil det ofte være ord mot ord. Dersom en har vitner som så hendelsen, eller for eksempel videobevis, vil dette som oftest utgjøre tilstrekkelige bevis.

Problemet er at en sjelden vil ha slike bevis, hvilket fører til at de fleste slike saker blir henlagt. En vil jo heller ikke kunne sikre for eksempel biologiske spor i slike saker.

Dersom det foreligger tilstrekkelige bevis kan dette altså straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Fengselsstraff vil nok tilhøre sjeldenhetene, og det er grunn til å tro at gjerningsmannen vil få en bot for forholdet.

Se ellers artikkelen om straffenivå for seksuell trakassering.

Kilder:

Store norske leksikon

Straffeloven

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.