Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det straffbart å ta noen på brystene?

Om noen har tatt deg på brystene uten samtykke kan dette være et straffbart seksuelt overgrep etter straffeloven. Det avgjørende er om det er foretatt en seksuell handling uten samtykke, og dette må kunne bevises innenfor enhver rimelig tvil. Beviskravet er strengt hvilket dessverre ofte fører til at slike saker blir henlagt.


Hva sier straffeloven om beføling av bryster?

Innenfor straffeloven skiller man mellom forskjellige typer seksuelle overgrep. En har seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende atferd. Seksuell omgang er det mest alvorlige og vil typisk være samleie eller oralsex. Seksuelt krenkende atferd vil for eksempel være blotting på åpen gate, mens en seksuell handling typisk vil være beføling på bryster eller kjønnsorgan.

Les og: Hva er egentlig seksuell trakassering?

Det er dermed kategorien seksuell handling som er relevant for oss. Det følger av straffeloven § 297 at dersom noen foretar en seksuell handling med en person som ikke har samtykket kan dette straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Det avgjørende er dermed om det er foretatt en «seksuell handling» og at dette er gjort «uten samtykke».

Har en venn kommet borti brystene dine på en folksom fest vil vilkåret seksuell handling typisk ikke være oppfylt da vedkommende ikke har gjort det med vilje. Noe annet er det derimot hvis en vilt fremmed kommer og beføler deg på puppene på gaten, eller en annen kommer og klyper deg hardt i puppen på et utested. I slike tilfeller er det grunn til å tro at vilkåret seksuell handling er oppfylt.

Hva er straffen for seksuell trakassering?

Den seksuelle handlingen må også være foretatt uten samtykke. Det vil dermed ikke være straffbart om en person tar deg på brystene om du har samtykket til det. Har du danset intimt med en person på en fest og han beføler deg på puppene uten at du gjør noe med det vil det som oftest foreligge samtykke. Om det foreligger samtykke må avgjøres ut fra en konkret vurdering.

Beviskravet

Problemet er at beviskravet innenfor strafferetten er strengt. Det må bevises innenfor enhver rimelig tvil at gjerningsmannen begikk handlingen han er beskylt for. I overgrepssaker vil det ofte være vanskelig å tilfredsstille dette beviskravet, slik at majoriteten av overgrepssaker blir henlagt.

Særlig ved beføling av bryster vil det ofte være veldig vanskelig å bevise hendelsen.

Kilder:

Store norske leksikon

Straffeloven

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.