Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er det overgrep hvis kjæresten din har sex med deg mens du sover?

Mange tenker at det ikke er overgrep selv om kjæresten din har sex med deg mens du sover. Det er jo kjæresten din, og du har jo uansett sex med han. Dette er i alle tilfelle feil. Det avgjørende er ikke hvem personen er, det avgjørende er hva som står i straffeloven. Og ut fra straffeloven er det voldtekt dersom man har seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg det. Husk at ved enkelte overgrep kan du ha krav på gratis bistandsadvokat – Ta kontakt med våre advokater her for å høre om du har krav på gratis bistandsadvokat.  


Hva står i straffeloven?

I straffeloven § 291 står det at den som utfører seksuell omgang med en annen person ved vold eller trusler, eller med en person som er bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen, kan straffes med fengsel inntil 10 år.

Les mer: Straffen for voldtekt.

Dette er altså definisjonen på voldtekt. Legg merke til at den altså ikke sondrer mellom ditt forhold til gjerningsmannen. Det følger klart at bestemmelsen at det vil være ulovlig å ha sex med en person som sover.

Skal jeg anmelde?

Det er forståelig nok vanskelig å vite hvordan man skal håndtere et slikt scenario. Det er umulig å gi et konkret råd på hva man skal gjøre. Det kan ofte være lurt å snakke med noen nære venner eller familiemedlemmer for å vurdere situasjonen. Men her kan du lese litt om hvorfor man alltid bør anmelde voldtekt.

Dersom du trenger råd og støtte oppfordres du også å oppsøke ditt nærmeste overgrepssmottak. Disse er laget spesifikt for overgrepsofre, og store deler av betjeningen er enten utdannet innenfor området eller opplevd liknende hendelser selv. Her kan du få hjelp til mye, og det er ikke et krav om at du anmelder forholdet selv om du oppsøker et overgrepssmottak. Dette står du helt fritt til å gjøre selv.

Ta kontakt med våre bistandsadvokater

Vi har en rekke bistandsadvokater tilknyttet denne siden som kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om overgrep eller liknende rettsområder. Disse advokatene kan kostnadsfritt finne ut om du har krav på bistandsadvokat – og dersom du har dette vil all videre hjelp også være kostnadsfri. Ta kontakt med våre bistandsadvokater her.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.