Gå til hovedinnhold Gå til søk

Er beføling overgrep?

Har du opplevd ubehagelig uønsket beføling på gaten, på byen eller et annet sted? Dette er ifølge straffeloven ulovlig og kan straffes med inntil 1 års fengsel. Dette kan du si til gjerningsmannen dersom noe slikt skulle gjenta seg.


Hva sier straffeloven?

Straffeloven skiller mellom seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende atferd. Seksuell omgang er den mest alvorlige og omfatter voldtekt. Seksuell handling omfatter derimot mindre alvorlige krenkelser som uønsket beføling på lår, bryster, kjønnsorgan, etc. Seksuelt krenkende atferd er for eksempel tilfeller som blotting.

Seksuell handling er dermed det relevante for oss. Det følger av § 297 at en som foretar en seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Hva sier straffeloven om seksiell trakassering?

Det må dermed ha vært foretatt en seksuell handling og dette må ha blitt gjort uten samtykke.

Har du danset intimt med en person på byen må du nok anses å ha samtykket dersom du har latt han beføle deg på kroppen. Annerledes er det dersom en totalt fremmed kommer og beføler deg på brystene på gaten.

Det må også ha vært foretatt en seksuell handling. Det må være forsett, altså at vedkommende har gjort det med vilje. Har en person streifet borte puppene dine i et folksomt lokale er det vanskelig å si om dette er bevisst eller ikke. Annerledes er det dersom en totalt fremmed person klyper deg hardt i rumpa.

Les også: Hva ligger i seksuell trakassering?

Strafferammen er altså inntil 1 år. Det er grunn til å tro at domstolene sjelden vil gi en slik straff. Som oftest vil nok vedkommende slippe unna med en bot. Dette må avgjøres ut fra en konkret vurdering, hvor befølingens grovhet, konsekvenser av handlingen og eventuelle tidligere anmeldelser vil være viktige momenter.

Beviskravet

Problemet med slike saker er at beviskravet innenfor strafferetten er veldig strengt. Det er et krav om at personen må anses skyldig innenfor enhver rimelig og fornuftig tvil før personen kan dømmes.

Les mer om straffen for seksuell trakassering.

Ofte er det vanskelig å bevise at en person har befølt en annen, og enda vanskeligere å ha tilstrekkelige bevis for at personen faktisk kan bli dømt. En må eventuelt ha vitner, innrømmelse eller eventuelt videoopptak av hendelsen.

Kilder:

Straffeloven

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.