Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvordan anmelde seksuelle overgrep?

Dersom du ønsker å anmelde et seksuelt overgrep må du forklare hva som har skjedd til politiet. Dersom overgrepet har skjedd nylig så er det svært viktig at du sikrer bevis ved å kontakte nærmeste overgrepsmottak. I de fleste tilfeller vil du ha krav på bistandsadvokat som vil gjøre prosessen enklere for deg. Du vil også kunne få god hjelp på overgrepsmottakene. Trykk her dersom du lurer på om du har krav på gratis rettshjelp av våre advokater i forbindelse med overgrep.


Hvorfor burde man anmelde et overgrep, og hvordan gjør man det?

Mange kvier seg for å anmelde fordi de enten tenker det er skummelt eller at det vil være en stor belastning under etterforskning, og særlig en eventuell rettsak. Dette er forståelig. Du er imidlertid nødt til å anmelde forholdet dersom gjerningsmannen skal bli dømt og dersom du selv skal kunne få voldsoffererstatning.

Dersom du ikke anmelder vil gjerningspersonen leve upåvirket av episoden og straffekrav og erstatningskrav vil bli foreldet.

I Norge er ofre for seksuelle overgrep gitt enkelte rettigheter som skal gjøre det lettere å anmelde forholdet slik at gjerningsmannen blir dømt, og som skal gjøre prosessen mindre belastende.

Du har rett til hjelp fra bistandsadvokat

For det første vil du ved seksuelle overgrep i mange tilfeller ha krav på gratis bistandsadvokat. Dette er blant annet ved voldtekt, incest, overgrep mot barn m.fl. I slike tilfeller følger det av loven at ofrene skal få gratis bistandsadvokat finansiert av det offentlige.

Bistandsadvokatens rolle er å sørge for at fornærmedes rettigheter er ivaretatt gjennom etterforskning og under en eventuell rettssak.

Ordningen gir også rett til advokathjelp allerede før anmeldelse. Dette innebærer at du kan oppsøke en bistandsadvokat for å vurdere om du burde anmelde eller ikke.

Dersom du etter samtalen velger å ikke anmelde vil altså staten betale denne konsultasjonen. Dersom du velger å anmelde vil bistandsadvokaten hjelpe deg med å anmelde forholdet.

Denne ordningen gjør det enklere for ofre for seksuelle overgrep. Ved å oppsøke en bistandsadvokat kan du få profesjonell vurdering av om du burde anmelde eller ikke, samt hjelp til å anmelde og hjelp under etterforskning og rettssak.

Du kan få hjelp fra ditt lokale overgrepsmottak

Det finnes også en rekke overgrepsmottak rundt om i landet. Overgrepsmottakene er opprettet som et lavterskeltilbud for å hjelpe overgrepsofre. Her kan du få psykologisk hjelp, og også hjelp til å få vite hvilke rettigheter du har, samt hjelp til en eventuell anmeldelse.


Les mer om hvorfor man alltid burde anmelde seksuelle overgrep i denne artikkelen.


Kilder:

Advokatfirmaet Teigstad

 

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.